Hjem > Litt av hvert > Om UrterEiner

Einerbær er en av de eldste og mest brukte smakstilsetninger tilbrennevin. Det er selve krydderet i både gin og genever - brennevinstyper som begge har tatt navn av det latinske juniperus. I Norge har brennevin krydret med einerbær bare i beskjeden grad blitt industrielt fremstilt, men i «hjemmeindustrien» har det mer eller mindre alltid vært benyttet. Eksempelvis har einerbærdrammen som dotsup ledsaget norske jegere siden vi her på berget lærte kunsten å destillere. Grener av einer brukes til røking av fisk. Selv liker jeg, sammen med gresslø, persille og eventuelt andre urter, å putten en liten einerkvist i buken på ferskvannsfisk som er så stor at den kan stekes i ovn - på gjedde, gjørs, ørret og laks.

I gamle dager hengte man einer over døren som beskyttelse mot trolldom. Det er få planter det er mer magi i enn eineren, hvis man skal tro gamle kjerringråd. Jeg tror på slike gamle kjerringråd og ”overtro”, så jeg tar det med. Før kristendommen gjorde sitt inntog til landet, så sa man at man kunne se Tors hammer i bladene og ser man godt etter, så ser man Tors hammer. Etter at kristendommen ”overtok”, så var det Kristi kors man så i bladene. Jeg er enig med begge påstander.

Visste du at når sigøynere gifter seg, så skal de gå rundt en einebærbusk? Jeg har aldri fått noe annet svar på dette av dem enn: man gjør det bare! De trenger nok litt blåbær, jeg vedder på at de har glemt opphavet til skikken.

Når du plukker einebær, så ta av deg hatten! – For hyllen bøyer man seg, for einebærene tar man av seg hatten, sa de før i tiden.

Det er ikke bare mot trolldom eineren er god. Første onsdag etter nymåne er en fin dag å plukke einer på om man skal gjøre en god handel. Det kan være greit å vite før man drar på shopping. (Jeg lurer på hvilket middel selgere bruker?)

Plukker du eineren tre dager før fullmåne, på en torsdag, da har du jammen plukket magiske bær! Husk nå at hatten skal av!


Hvis du bærer på deg einebær så forblindes du ikke av kjærlighet! Hørte du det, Amor? River du deg i håret av fortvilelse, fordi du glemte å bruke einer mot blind kjærlighet, så fortvil ikke, einebær kokt i olje styrker håret og forhindrer at det løsner. Eineren kan brukes til så mangt. Hatten av for einebærene.ShopFactory (TM). Click Here.