HA HA
Hjem > Litt av hvert > Om UrterTyttebær

Utdrag fra Elsa Beskows bok om Putte i blåbær skogen.

Putte han vandrer i skogen inn og skal plukke bær til moren sin blåbær og tyttebær fine!

I dag er det fødselsdagen til mor, og derfor er Puttes iver så stor - Han vil fylle kurvene sine!

Han lette omkring både her og der, men stakkars Putte fant ingen bær, til slutt sank han ned på en stubbe.

Han var nok på gråten vår lille venn.

Da rørte noe ved Puttes ben, og der stod det en liten gubbe!

Se så, lille Putte, vær ikke lei!

Kom her - så vandrer vi, du og jeg, en tur inn i skogene mine.

For jeg er selveste blåbærfar!

I landet mitt tror jeg nok sikkert jeg har litt blåbær til kurvene dine.

Tyttebær har i alle tider blitt spist av folk som ferdes i skog og mark. I folkemedisinen har bærene og saft fra bærene blitt brukt som et godt middel mot feber og som smertestillende. Tyttebær har også blitt brukt mot forkjølelse, halsvondt, trøske og munnsår.

Skrevet av: Bernt Rognlien

Friske tyttebær inneholder rikelig med benzosyre og betydelige mengder salisylsyre. Innholdet av salisylsyre forklarer bruken ved feber og forkjølelse fordi salisylsyren virker både febersenkende og smertestillende. Tyttebærsaft er derfor noe man kan ty til ved lettere febersykdommer med smerter. I tillegg gir det ekstra væsketilførsel - som er viktig ved febersykdommer.

Innholdet av benzosyre gjør at tyttebær er nærmest selvkonserverende. Bærene kan røres evt. gis et lite oppkok og has i helt rene krukker eller glass. I gamle dager var det vanlig å lagre tyttebærene hele på krukker med litt vann over, eller å røre tyttebærene i krukker og så ha vann over for å unngå at de ødelegges hvis det kom luft til. På grunn av benzosyren som både har god bakteriedrepende effekt og god soppdrepende effekt, kunne tyttebær holde seg lagret i årevis på denne måten. Mørkt og kjølig og uten lufttilgang.

Innholdet av benzosyre forklarer også bruken ved trøske og sår i munnhulen. Trøske er en soppinfeksjon som hemmes av benzosyre og tyttebærsaft. Bærene har derfor også god effekt ved infeksjoner i fordøyelsen og ble i gamle dager også brukt ved lokale sårinfeksjoner.

Ny forsking har også vist at tyttebær som blåbær, molter og flere andre ville bær, inneholder riklig med planteantioksidanter som beskytter mot både kreft og hjertekarsykdommer og kan være viktig for å redusere aldringsprosesser i kroppen.

Bladene til tyttebærplanten inneholder stoffer som virker kraftig desinfiserende i urinveiene. Disse stoffene, arbutin og acetylarbutin, virker desinfiserende i urinveiene hvis urinen gjøres lett basisk. Det er lett å gjøre ved enten å ta bikarbonat eller bare spise frukt og grønnsaker noen dager.

Te av tyttebærblad har da en kraftig og god urindesinfiserende virkning, som kan ta knekken på de fleste urinveisinfeksjoner hvis den kombineres med et kosthold som gir basisk urin eller at man tar bikarbonat for å gjøre urinen basisk. Bladene til melbær som ligner på tyttebær er mest kjent for denne bruke ved urinveisinfeksjoner. Melbær inneholder mer arbutin enn tyttebær, men innholder også mer garvestoffer som dessverre ofte gir forstoppelse som bivirkning. Te av tyttebærblad er derfor et godt alternativ til melbær, det gir mindre bivirkninger men må brukes i noe større doser ved urinveisinfeksjoner.ShopFactory (TM). Click Here.